torsdag, 02 august 2018 12:09

Tech Repair Café i Trondheim

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

ITsjefen har i samarbeid med Work-ork og Hackheim i Trondheim, startet en Tech Repair Café. 

Den første "Fiksedugnaden" ble arrangert 6. juni på Work-Work.

Opphavet til Repair-Café

Den første Repair-Caféen ble avholdt i Amsterdam i 2008 og var et privat initiativ. I 2011 ble Repair Café Foundation etablert, og har siden da arrangert over 1500 små og store Repair Caféer rundt om i verden.

 

Hva er det?

En Repair Café er en møteplass hvor det handler om å reparere ting sammen.

På en Repair Café møtes teknisk interesserte og miljøbevisste forbrukere til en «mekke-dugnad». Her er verktøy og teknisk utstyr som de fleste av oss ikke har hjemme. I tillegg møter du en del teknologi-nerder med over gjennomsnittet interesse for å skru og mekke på alt som har en av-og-på-knapp. Visste du for eksempel at en gammel FN radio kan gjøres om til en DAB radio? Med bruk av 3D printer eller en metall fres kan man lage nye smådeler for å erstatte ødelagte. Så her kan du både se og lære, spare penger, redde miljøet, drikke kaffe og ha det gøy. Ofte er det mye enklere å fikse ting enn det man tror.

Hvorfor Repair Café ?

Målet er å forhindre at vi kaster ting som enkelt kunne vært fikset. Alt for mye havner i søppla fordi vi ganske enkelt ikke gidder å sjekke muligheten for å reparere en brødrister, en gammel radio eller headsettet med dårlig ledning. I vårt «bruk-og-kast»-samfunn er kunsten å fikse, gått i glemmeboka. Reodor Felgen fra Flåklypa er blitt avleggs. En Repair Café fører til at vi får en mer bevisst holdning til vårt forbruk, og kanskje vil vi tenke oss om en ekstra gang før vi slenger ting i spesialavfall?

Ved å reparere, gjenbruke og «upcycle» våre kjære dippedutter, er vi med på å redusere utslippet av CO2! Ved å forlenge levetiden på tingene våre, reduserer vi volumet av råstoffer og energiforbruket som produksjon av nytt utstyr krever. Og en bonuseffekt av slike arrangement, er at flere blir flinkere til å fikse ting selv.

Hva kan du ta med?

Det sier seg selv at en ikke kan fylle lokalet med hvitevarer og utstyr som er plasskrevende. Og det er heller ikke meningen å ta arbeidet fra fagfolk. Derfor sier vi at det du vil reparere eller upcycle må få plass i en ryggsekk.

I første omgang er det en TECH Repair Café vi arrangerer, som betyr at det er teknisk utstyr som er i fokus. Hvis dette blir en suksess, ser vi ikke bort ifra at det kan bli utvidet til tekstil o.a på et senere tidspunkt.

Media